Konkurrencer  - BY Daniel Kielgast - Thebodyfactory.dk

Konkurrencer - BY Daniel Kielgast

Hvad er min holdning til at stille op til konkurrencer og sin træningsalder? Med træningsalder mener jeg de antal år, som du har styrketrænet. Man ser desværre en større og større tendens til, at mange stiller op til konkurrence, før de overhovedet har lært de basale løft og teknikker. Med det mener jeg, at du skal have opbygget en generel grundform samt have en basal forståelse for træning og ernæring. Jeg vil personligt ikke mene, at du overhovedet skal gå på diæt i de første mange år, hvor du træner. Jeg havde trænet i 9-10 år, før jeg ved et tilfælde blev ”trukket” ind i atlet delen af denne sport, som jeg elsker. Før trænede jeg bare, fordi jeg som sagt elsker træning - træning har i mange år været min terapi fra hverdagen. Det har givet mig et fast anker i mine teenageår og jeg har aldrig misset en træning, fordi jeg inderst inde har brug for min træning. Det er en form for ”safe place”, en reel kærlighed. Dem der kender til denne følelse ved, hvad jeg mener.

Fokus bør være at bygge muskel op, fokus bør ligge i at blive stærkere, fokus burde være i at være i kcal overskud & fokus bør ligge i at løfte korrekt. Der er en generel god idé at have fokus på vækst de første 2-4 år især. I starten af vores træningskarriere vil man naturligt se hurtigere og flere gains - jo længere tid du har trænet jo længere tid tager det også at opbygge lean muskelmasse. Du er sikker på, at du har optimal hormondannelse og du er sikker på at have en optimal forbrænding, når dit fokus ligger på de ovenstående emner. Det sker desværre også for mange, at de efter endt diæt ender med dårligere forbrænding eller hormonforstyrrelser, fordi diæten er kørt for hårdt eller uden ”coachen” har haft nogen idé om, hvad de reelt har lavet. Der findes desværre coaches derude, som ikke har styr på det, de laver og tilbyder. Der findes heldigvis også mange, der ved, hvordan tingene skal gøres. Men har du ikke minimum 4-5 års træningserfaring bag dig og endda gerne mere, afhængig af genetik, så synes jeg ikke at konkurrence overhovedet bør være en del af din tankegang. Brug i stedet energien på netop at blive bedre for hver måned i centeret. Om det måtte være at forøge vægten i nogle løft, eller sætte reps/sæt op, i forhold til hvordan dine reps og sæt var sidste uge - så er det fremgang og det bør være dit primære fokus.

 

Læs også: Den bedste vej til vægttab

 

Når og hvis du en dag tænker, at du vil prøve at konkurrere, så få en coach og vær sikker på, at det er en, som ved, hvad han/hun laver. Nu tænker du måske ”Hvordan ved jeg, om det er en god/dårlig coach?” Spørg ind til andre der har været der, undersøg nettet for evt. Ris/ros. Får du bare en plan uden at skulle svare på nogle spørgsmål vedrørende dine mål med forløbet, ønsket vægttab/stigning eller lign. så lad være med at fortsætte. Man kan ikke bare give en standard plan ud og forvente at det virker. Jeg har selv haft ”fornøjelsen” af en uheldig coach før, og jeg ved, hvor meget det kan skade - ikke kun indre (hormoner, forbrænding osv.) men også det mentale i det, hvilket jeg synes, har været det værste. Jeg har længe følt mig ”mentalt fanget” i nogle punkter af mit liv og det er først nu, at jeg føler, at jeg er ved at være næsten helt oven på. Hvorfor fortæller jeg det? Fordi jeg gerne vil hindre andre i at lave evt. samme fejl. Husk det er dit helbred, som vi snakker om og har du ikke så god en viden inde for træning og ernæring, så kan du nemt ende med at overse faresignaler.

- Daniel Kielgast

Tilbage til blog