Træning som forældre

Find balancen mellem forældreskabet og træningen

Som nybagt far kan det være en udfordring at finde tid og balance mellem forældreskabet og træningen. Tidligere rutiner og træningsvaner kan blive sat på prøve, når en lille ny indtager jeres liv. Men fortvivl ikke! Vi har samlet nogle enkle tips og tricks til, hvordan du kan finde tid til træningen og opretholde en sund livsstil som en aktiv og engageret far.

 

Planlægning er nøglen

Som enhver god træningsrutine kræver det en vis grad af planlægning at finde tid til træning som ny forælder. Tag et kig på din uge og identificér de mest optimale tidspunkter, hvor du kan afsætte tid til motion. Måske er der nogle pauser i arbejdet, eller måske kan du udnytte barnets lur til at få en hurtig træningssession ind. Find de tidspunkter, der passer bedst til din hverdag, og skriv dem ned i din kalender som dedikerede træningstidspunkter.

 

Læs også: Kosttilskud til træning - De 5 bedste

 

Involver din partner

Det er vigtigt at inkludere din partner i planlægningen af din træningstid. Sammen kan I finde frem til en løsning, der fungerer for begge parter. Måske kan I aftale at tage skiftevis ansvar for barnet, mens den ene træner. Dette giver jer begge mulighed for at få tid til jeres individuelle behov. Når I arbejder sammen om at finde tid til træning, styrker I jeres samarbejde og skaber et sundt og aktivt hjemmemiljø.

 

Træning derhjemme

Hvis tid og logistikken er udfordrende, kan du overveje at træne derhjemme. Der findes mange effektive træningsprogrammer, der kan udføres med minimalt udstyr i hjemmet. Du kan investere i nogle enkle træningsredskaber som håndvægte eller elastikker, der giver dig mulighed for at træne hele kroppen. Ved at have udstyret liggende derhjemme, er det lettere og mere tilgængeligt at få træningen ind i din daglige rutine.

 

Læs også: Aktivering af musklerne inden træning

 

Multitasking

Som ny forælder kan det være nødvendigt at mestre multitasking. Der er mange øvelser, der kan udføres, mens du samtidig holder øje med dit barn. Prøv eksempelvis at lave squats eller lunges, mens du leger med dit barn på gulvet. Brug din barnestol som en støtte til triceps-dips eller lav nogle push-ups ved siden af legetæppet. Ved at kombinere træningen med aktiviteter med dit barn, får du både trænet og skabt effektivt samvær med dit barn.

 

Udnyt små øjeblikke

Som travl forælder kan du udnytte de små øjeblikke i løbet af dagen til at få træningen ind. Mens du venter på, at maden skal blive færdig i ovnen, kan du udføre nogle hurtige kropsøvelser som f.eks. planken eller mountain climbers. Du kan også bruge trappen derhjemme til at lave trinøvelser eller hoppe lidt i løbet af dagen. Husk, at selv små mængder træning akkumulerer over tid og bidrager til en sund og aktiv livsstil.

 

Skab en træningsrutine

En fast træningsrutine kan være en stor hjælp, når det kommer til at finde tid til træningen som ny forælder. Vælg bestemte dage og tidspunkter, hvor træningen bliver en fast del af din uge. På den måde bliver det en vane, og det bliver lettere at finde tid til træningen, da det allerede er en indarbejdet del af din rutine. Det kan også være motiverende at have noget at se frem til og vide, at du har dedikeret tid til din sundhed og velvære.

 

Brug træningstøj i hverdagen

Et trick til at inkorporere træning i din dagligdag er at bære træningstøj. Når du først er iført tøj, der er designet til fysisk aktivitet, er du mere tilbøjelig til at være aktiv. Du kan for eksempel skifte til træningstøj, når du kommer hjem fra arbejde, og være klar til at træne med det samme. Det sender også et signal til din hjerne om, at det er tid til at være aktiv og prioritere træning.

 

Søg støtte og motivation

Det kan være gavnligt at søge støtte og motivation fra andre i samme situation. Find en træningsmakker eller deltag i træningsgrupper eller hold, hvor du kan møde andre fædre, der også ønsker at finde tid til træningen. I kan motivere hinanden, udveksle tips og tricks, og skabe et netværk, der holder jer ansvarlige. Sammen kan I finde måder at balancere forældreskabet og træningen på.

 

Som ny forælder er det vigtigt at huske, at det ikke handler om at være perfekt, men om at finde en balance, der passer til dig og din familie. Ved at være fleksibel, planlægge og inkludere træningen som en naturlig del af din hverdag, kan du opretholde en sund og aktiv livsstil, samtidig med at du nyder dit nye eventyr som far. Så tag skridtet og prioriter din træning - både for din egen sundhed og for at være et godt forbillede for dit barn.

Er det blevet tid til baby, og søger du mere information om, hvordan du kan optimere hverdagen? Så kan du se mere på tidtilbaby.dk

Tilbage til blog