Det mentale spil - Daniel Kielgast - Thebodyfactory.dk

Det mentale spil - Daniel Kielgast

I dag vil jeg adressere det mentale i bodybuilding under en konkurrence diæt.
Mine egne erfaringer har været meget forskellige, afhængig af hvilken form for diæt jeg har kørt.
Min første diæt var et rent helvede. Det ser jeg først nu og det har medført en masse problematikker videre hen, jeg kunne bare ikke se det dengang. Jeg havde dengang en coach til min første konkurrence som var New Commers (NC).

Jeg har altid selv vidst meget omkring kost/træning og jeg kunne godt selv have kørt min diæt. Men i og med det var første diæt nogensinde, havde jeg ærlig talt ingen idé om hvad der ventede mig og jeg havde ikke en dybere forståelse af, hvordan en konkurrence diæt skulle struktureres. (Set i bakspejlet skulle jeg have valgt coach fra eller have valgt en kompetent coach). For at gøre en lang historie kort, blev jeg givet en plan på 1600 kcal UDEN kulhydrater, medium fedt og INGEN refeed dage. Det var primært protein jeg fik. Når jeg kigger tilbage på den tid nu, forstår jeg slet ikke hvordan jeg er kommet igennem den periode, heldigvis er min viljestyrke fantastisk.
Igen jeg havde ingen dybere forståelse af hvordan en diæt op mod konkurrence skulle være. Jeg tænkte at det måske var sådan man skulle gøre, da en konkurrence diæt sikkert ikke foregår på samme måde som alm. Vægttab.

 

Læs også: Den bedste vej til vægttab

 

Den plan resulterede i manglende energi og INTET overskud. Småting i hverdagen blev svære for mig at overskue. Jeg havde kun energi til at træne og ellers komme hjem og slappe af. Jeg blev en zombie og meget lukket inde i min egen verden. Familie fødselsdage blev fravalgt, jeg havde virkelig ikke overskud til at tage der ud.

Jeg gik meget med tanken om at jeg egentlig ikke gad at stille op til DM, som var showet efter NC. Jeg var elendigt til mode, mit humør var dårligt, jeg var nærmest depressiv.
Jeg valgte derfor at lytte til min mavefornemmelse (det som var tilbage), for jeg vidste rent faktisk ikke rigtig hvad der var op og ned længere. Så jeg skrottede min coach og kørte mit eget løb. Mine hormoner var mildest talt ude og skide efter min første diæt.

Efter NC fortsatte jeg med 4 konkurrencer mere, ændrede min diæt hvilket gav mig mere energi og humøret steg. MEN jeg forblev i den her boble jeg havde forvildet mig ind i. Trods diæten var blevet bedre var min hormoner stadig ikke stabiliseret, fordi jeg netop fortsatte den ene diæt efter den anden. Kroppen fik ikke ro til at genfinde sig selv og der skal selvfølgelig også mere mad til, for at kroppen begynder at danne de rette hormoner igen, derfor er en off season også meget vigtigt, psykologisk set.

Det er først nu, i 2016 at jeg føler min krop er ved at være i balance igen. Jeg har gået i 1-1,5 år og kæmpet en indre psykologisk kamp som ingen har kunne se eller forstå. Det har haft sine konsekvenser og har resulteret i nogle personlige brud. Både med venner og familie der er blevet negligerede, men værst gik det nok ud over min daværende kæreste, fordi vi boede sammen og hun derved gik op og ned af mig i hele den periode. Har man ikke været i en lignende situation som min, så vil man ikke kunne forstå hvorfor jeg ikke bare har ”taget” mig sammen og fået tingene til at fungerer med familie, venner og x-kæreste. Men når man kæmper en indre kamp, er der ingen der kan hjælpe eller forstå en og det har nok været det aller hårdeste for mig igennem min ”atlet karrierer”. Det er hudløst ærligt, men jeg føler det er pisse vigtigt at komme ud med den her side af historien også.

 

Læs også: Opnå hypertrofi og se resultater af din styrketræning

 

Både fordi andre kan være i en lignende situation og mit budskab er at det er SUPER vigtigt at lytte til sin egen krop, en coach kan aldrig vide hvordan du har det 100%. Dermed ikke sagt du ikke kan komme igennem en diæt uden alle de her mén, for der findes dygtige coaches der ude, men der findes også ekstremt mange dårlige og inkompetente coaches. Så skal du til konkurrence, så vælge en coach du VED har gjort det her længe og som du har hørt godt om igennem andre der har prøvet denne coach.

Når det så er sagt, så er det mentale spil under en konkurrence diæt noget, som rammer alle. Man begynder at tvivle på sig selv, og formen ser aldrig ud som man gerne vil, man er bare ikke tilfreds. I hvert fald ikke de første par diæter. Med tiden bliver det bedre og nemmere at komme igennem en diæt. Man lære sin krop bedre at kende, ved hvordan den reagerer og man finder også ud af, at skulle man træde lidt ved siden af diæten, så GÅR DET NOK. Det kan hurtigt ”rettes” op på med det mindre mad hen af ugen, det lidt ekstra cardio osv. Men det vigtigste er ikke at stresse over det, det gør kun ondt værre.
Jo bedre du kan holde hovedet koldt og slappe af under en diæt, jo nemmere vil den også synes at komme igennem.
Vi som mennesker skal lære at nyde rejsen fra A – B. Om det er en konkurrence diæt eller bare generelt i livet. Vi stresser ofte over og nå fra et punkt til et andet, i håb om at græsset så er grønnere, når vi når til destinationen. Vi glemmer bare at nyde rejsen der til.

- Daniel Kielgast

Tilbage til blog